Gammelt træ får nyt liv hos Woodstyle

16. februar 2021

p

MÅL NR. 15: LIVET PÅ LAND

  • Bevar og genopret økosystemer på land
  • Stop skovrydning og indfør bæredygtig forvaltning af alle skovtyper
  • Bekæmp ørkendannelse og genopret skadet land
  • Stop tabet af biodiversitet

Hos Woodsyle handler det meste om træ. 250 år gammelt træ for at være mere præcis. Genbrugt, hærdet og fyldt med brugsmærker bliver træ fra gamle bygninger lavet om til unikke plankeborde fyldt med historie. Virksomheden, som startede for ?? år siden, begyndte med at lave plankeborde af nyt træ. Men som idémanden bag, Casper Jacobsen, fortæller, så er han en kreativ mand, der ikke kan lade værre med at kigge på ting omkring sig og tænke ”hvordan kan det gøres anderledes?”.

 

Jeg har arbejdet med upcycling i mange år og lavet mange forskellige produkter af genbrugsmaterialer. Og jeg har længe tænkt over, at det som nogle smider væk, har jo værdi for andre. Så for mig gav det kun god mening at begynde at lave borde af genbrugstræ

Casper Jacobsen

Woodstyle samarbejder med leverandører i mange lande. Når de river gamle bygninger ned, rengør de træet, renser det for søm og skruer og tørrer det så. Derefter fragter Woodstyle det til Danmark, på lastbiler som alligevel skal køre ruten og har plads til overs. Det gamle træ laves til plankeborde, bænke og andre produkter til hjemmet på den fabrik som Woodstyle samarbejder med i Danmark. Casper Jacobsen fortæller, at danskerne sætter pris på de unikke møbler:

”Danskerne kan godt lide historien. Det er mit budskab at skabe historie i møblerne, for så bliver de mere værd. Og jeg tror at folk passer bedre på deres ting, fordi de synes de har en højere værdi, når de kender historien bag. Hvis man bare køber noget billigt bras er det også nemt at smide det ud igen.”

Casper Jacobsen

Verdensmål nr. 15 hedder ”Livet på land”. Det handler i høj grad om at beskytte og bevare de mange naturtyper, som er truede over hele verden. Og sammen med mål nr. 12 ”ansvarlig forbrug og produktion” beskriver det bedst Woodstyles arbejde. Ved at bruge genbrugstræ til alle deres møbler, sikrer de at der ikke ryddes skov for at få råmaterialer til at fremstille nye produkter. Der er slet ingen grund til at bruge nyt træ, understreger Casper Jacobsen. Det gamle træ er i så høj kvalitet at det kan bruges i mange, mange år endnu, selvom det allerede har stået i vind og vejr i mange årtier. Og som han siger ”Hver gang vi laver et bord af genbrugsmaterialer, så redder vi jo faktisk et træ fra at blive fældet”. Produktionen af møbler foregår i tråd med de retningslinjer der ligger under mål nr. 12; uden spild. Selv de mindste stykker resttræ kan bruges til f.eks. hylder eller knagerækker.

Woodstyle har for nylig indgået et samarbejde med Fregatten Jylland, om at genanvende de over 200 år gamle egeplanker, når skibets dæk skal skiftes over de kommende år. Og netop den type opgaver håber Casper Jacobsen, at de får flere af i fremtiden. Forhåbentlig kan de indgå flere aftaler med firmaer, kommuner og regioner i Danmark, så de kan lave endnu flere unikke møbler af træ, fyldt med dansk kulturhistorie.