Coze Aarhus A/S

Hvorfor startede I virksomheden?

Virksomheden startede i 1987. I 2005 skiftede virksomheden ejer, og i den forbindelse begyndte arbejdet med at forstå den måde, tøj bliver produceret. Blandt andet lærte vi, hvor mange kemikalier der bruges i tøjproduktion, og at der er EU-krav til, hvilke man må bruge og hvilke sundheds- og miljøskadelige kemikalier man som brand er ansvarlig for ikke at bruge. Vi lærte også, at tøjproduktion er lavtlønsområde, og at de mennesker, hvor 75-80% er kvinder, og som syer vores tøj, typisk ikke har en stemme. I det hele taget har vi lært, at vi er del af et system, som med stor fordel kunne blive mere gennemsigtigt – og at der er lang vej endnu.

Hvad er I stødt på af modstand?

Vores leverandør af labels – dem der sidder i nakken på et stykke tøj – ringede engang tilbage i 2007 og spurgte, om vi havde styr på REACH. Jeg anede ikke, hvad han talte om. Det er den europæiske kemikalieforordning, og når jeg husker tilbage, er det reelt den telefonopringning, som satte vores søgen efter viden om vores egen værdikæde i gang. Vi er kommet rigtig langt, og især da vi fik opbygget tillid hos vores leverandører til at dele, hvem vores materialeleverandører var og er, er vi blevet meget klogere. Det tog tid, og var i virkeligheden den største modstand.

Hvordan arbejder I med FN’s verdensmål/bæredygtighed?

Vi bruger FN’s verdensmål og delmål som inspiration til hele tiden at flytte os og til at arbejde mere målrettet – og med målbarhed. Vores fokusmål er nr. 8 Økonomisk vækst og anstændige arbejdsforhold, som bl.a. har inspireret os til at vaske vores varer industrielt med ny teknologi for at spare vand, kemikalier og energi – og forbedre arbejdsforholdene på vaskerierne for de enkelte medarbejdere. Og med nr. 12 Ansvarlig produktion og forbrug, hvor bl.a. kemikaliestyringen er en integreret del af vores produktudvikling. Vi blander os gerne i den offentlige debat omkring forbrug og om som forbruger at være bevidst om de valg, man træffer.

Hvad er jeres værdier og certificeringer?

Vi tror meget på certificeringer, specielt i en branche, hvor det er helt normalt at sige, at man laver bæredygtigt tøj. Det er der ingen af os, der ved, om vi gør, for det kan ikke måles – endnu. En certificering betyder, at andre har kigget os over skuldrene og valideret det, vi siger, vi gør – og den er synlig for forbrugeren, da vi viser den på de papskilte, der sidder på vores varer. Når der kommer skærpede krav – og det gør der i stigende grad – så kan vi gennem vores certificeringer (bl.a. Oeko-Tex og Svanen) sikre os, at vi også følger med og lever op til dem.

Hvor drømmer I om at være om 5 år?

Vi drømmer om at være kommet væsentligt tættere på, om vi reelt laver bæredygtigt tøj. Og vi drømmer om at være top-of-mind hos vores forbruger, når det gælder det ansvarlige tøjvalg. Og vi drømmer om at kunne tilbyde tøj, som er custom produceret efter kundens eget ønske og kropsmål, så vi har et alternativ til masseproduktion.

Kontakt

87 45 00 00

overskrift

laurie.dk

overskrift

Følg os

overskrift